Lezingen

Lezing over mieren
Een uniek verhaal, waar jong en oud van kan genieten. Neem een kijkje in de bijzondere wereld van de mieren, en leer deze kleine insecten beter kennen. Leuke feitjes, en onwaarschijnlijke voorbeelden uit het leven van de mieren zullen u gedurende de lezing zeker geboeid houden. Naast bijzondere verhalen zullen er ook levende mieren aanwezig zijn. Omdat ik zeker 25 verschillende soorten mieren in kunstmatige nesten houd, heb ik altijd iets bijzonders wat ik mee kan nemen om aan u te laten zien. U komt gegarandeerd met een bijzonder verhaal thuis, om nog lang over na te praten.

De inhoud
Mieren zijn sociale insecten. De mieren leven dan ook in een maatschappij, en veel van wat we bij mieren zien komt ook in ons eigen leven terug. Daarnaast zijn mieren enorm succesvol, ze zijn namelijk over bijna de hele wereld verspreid. Om te overleven in zo veel verschillende gebieden, zijn er ook enorm veel soorten mieren ontstaan. Allemaal met hun specifieke bijzondere eigenschappen. Sommige mieren leggen een voedselvoorraad aan voor tijdens de strenge winter. Andere soorten houden hun eigen vee voor voedsel productie. Verschillende soorten mieren hebben een intieme samenwerking met planten, en hebben hiervoor een bijzondere lichaamsbouw gekregen. Al deze diversiteit aan mieren, en hun perfecte samenwerking om taken te volbrengen, geeft ons inzicht in nieuwe technieken. Kennis die we kunnen toepassen om ons eigen leven beter te maken. We kunnen dus ook nog heel veel leren van mieren.

Levende mieren
Voor iedere lezing neem ik verschillende mierenkolonies mee. Dit biedt de mogelijkheid om de inhoud van de lezing direct in de praktijk te bekijken. De mieren zitten in kunstmatige nesten. Hierdoor is het mogelijk om binnen in het nest te kijken zonder de mieren te verstoren. De werksters zijn goed te zien, net als eitjes, larven, en cocons. Als je goed zoekt is zelfs de koningin te vinden!

De invulling
Hoe lang de lezing duurt is volledig afhankelijk van uw eigen wens. Ik kan met u in 15 minuten een specifiek onderwerp bespreken, of een paar hoofdpunten bespreken. Uiteraard is het leuker om een completer beeld te krijgen, en hiervoor zou in ieder geval 45 minuten nodig zijn. Maar ook lezingen van 1,5 uur of zelfs langer zijn geen enkel probleem. Als ik over mieren mag praten, kan ik makkelijk een hele dag vullen met bijzondere en interessante verhalen.

Doelgroep
Elk publiek is anders. De lezing word dan ook aangepast aan de doelgroep. Daarnaast kan iedere mieren-lezing uiteraard naar wens worden aangepast. Heeft u specifieke wensen? Laat dit dan gerust weten zodat ik er rekening mee kan houden. Geen idee wat u kunt verwachten? Laat de invulling dan volledig aan mij over, en ik zal vakkundig invulling geven aan de lezing.

Kosten
Geen enkele lezing is hetzelfde. Er hangt dus ook geen standaard prijskaartje aan. Neem gerust contact met me op voor een passende en vrijblijvende offerte, of vraag naar een prijsindicatie voor uw gewenste lezing.

Contact
U kunt met Tim Möhlmann contact opnemen door direct te mailen naar mierenspecialist@gmail.com, of door het onderstaande contact formulier in te vullen: